Onderwijsaanbod
Op de Bloemcampschool besteden we veel aandacht aan het ontwikkelen van basisvaardigheden. We bieden een onderwijsomgeving waarin onze uitgangspunten centraal staan: het aanleren van taal- en rekenvaardigheden, het stimuleren van een kritische houding, creatief denken en nieuwsgierigheid. Zo krijgt ieder kind de ruimte om te ontdekken waar hij of zij goed in is en zichzelf verder uit te dagen.
We kiezen bewust voor een brede ontwikkeling. Naast de basisvakken zoals taal, rekenen, schrijven en wereldoriëntatie is er volop aandacht voor sociaal-emotioneel leren, cultuur en creatieve- en sociale vorming. Daarnaast bieden we de leerlingen de volgende lessen aan:
Lichamelijke opvoeding
Alle leerlingen vanaf groep 3 t/m groep 8 krijgen tweemaal per week les van een vakleerkracht. Deze lessen vinden plaats in de gymzaal die onder het gebouw gesitueerd is. De leerlingen van groep 1/2 krijgen één keer per week gymles van een kleuterleerkracht.
Engels
Vanaf groep 1 krijgen de leerlingen Engelse les van een vakdocent. In de groepen 1 en 2 gaat dit om een half uur per week. In de groepen 3 en 4 wordt dit uitgebouwd naar vijfenveertig minuten per week en vanaf groep 5 hebben de leerlingen op twee verschillende niveaus één uur Engels per week.
ICT
Alle kinderen op de Bloemcampschool hebben vanaf groep 3 de beschikking over een chromebook, dat eigendom is van de school. In de groepen 1/2 werken de kinderen regelmatig op iPads. Van een aantal vakken zoals rekenen en spelling wordt de verwerking gemaakt op de chromebooks. We hebben aandacht voor de balans tussen digitaal en analoog werken.
De vakleerkracht ICT geeft lessen aan alle leerlingen vanaf groep 2 tot en met groep 8. Tijdens deze lessen leren de leerlingen informatievaardigheden, ICT basisvaardigheden, mediawijsheid en computational thinking. De leerlingen in groep 6 krijgen een typevaardigheidscursus die leidt tot een typediploma, wij maken daarvoor gebruik van het programma TypeWorld. In het ICT-lokaal hebben wij de beschikking over veel materialen, die gebruikt worden om de kinderen kennis te laten maken met robotica, programmeren en techniek.
Drama
Vanaf groep 6 hebben alle leerlingen om de week dramales. Tijdens de dramalessen op de Bloemcampschool ontdekken leerlingen hun talenten op het gebied van zang, dans en acteren. We creëren een veilige en inspirerende omgeving waarin kinderen zichzelf durven laten zien en spelenderwijs werken aan hun expressie en creativiteit. Naast het plezier in optreden, dragen de dramalessen bij aan het ontwikkelen van presentatievaardigheden, het vergroten van zelfvertrouwen en het leren samenwerken. Zo groeit elk kind, zowel op het podium als daarbuiten.
Sociaal-emotioneel leren
Op de Bloemcampschool maken we gebruik van methode Kwink. Dit is een methode voor sociaal-emotioneel leren (SEL). De definitie van sociaal-emotioneel leren is: het ontwikkelingsproces waarmee je fundamentele levensvaardigheden (SEL-competenties) verwerft zodat we onszelf, onze vriendschappen en ons werk effectief en moreel verantwoord kunnen vormgeven. Dat klinkt ingewikkeld, maar gelukkig kunnen de kinderen dit op school oefenen en leren. Belangrijk voor nu en later! Hiernaast maken we gebruik van de methode ‘Goed gedrag’. Deze methode leert kinderen gedragsregels aan (gewenst gedrag) en biedt een concreet stappenplan bij ongewenst gedrag.
Bloemcamp Breedbeeld
Om leerlingen een breder inzicht te bieden in diverse aspecten van het cultureel en maatschappelijk leven in onze regio is het Bloemcamp Breedbeeldprogramma ontwikkeld. In het kader van het Breedbeeldprogramma maken de leerlingen jaarlijks een aantal uitstapjes en excursies naar bestemmingen waar onderwerpen aan de orde komen die aansluiten bij en geïntegreerd zijn in het lesprogramma. De kosten van deze uitjes worden vergoed vanuit de ouderbijdrage. Om kosten te besparen zijn het meestal de ouders die – zoveel mogelijk bij toerbeurt – de kinderen vervoeren.
Ondersteuningsbehoeften
De school brengt de ondersteuningsbehoeften van alle leerlingen zorgvuldig in kaart. We maken hierbij onderscheid tussen ondersteuningsniveaus 0 tot en met 4. Samen met de leerling, de ouders, de leerkracht en de kwaliteitscoördinator onderzoeken we welke ondersteuning het beste aansluit bij de behoeften van de leerling.
Deze ondersteuningsbehoeften worden onder andere bepaald door factoren zoals anderstalige begeleiding, logopedie, fysiotherapie, begeleiding van de ambulante educatieve dienst (AED) en ondersteuning op het gebied van een ontwikkelingsvoorsprong of hoogbegaafdheid. Daarnaast werken wij samen met een remedial teacher van de Schooladviesdienst Wassenaar (SAD).
We stemmen ons handelen, waar mogelijk, af op deze specifieke ondersteuningsbehoeften. We begrijpen dat elke leerling anders leert, en daarom streven we naar maatwerk om iedere leerling optimaal te begeleiden in zijn of haar ontwikkeling.
In het geval van handelingsverlegenheid kan de school in overleg met ouders de hulp inroepen die geboden wordt vanuit het samenwerkingsverband: het ondersteuningsteam (OT).
In het ondersteuningsteam zitten de (adjunct)directeur, de kwaliteitscoördinator, de groepsleerkracht(en),een onderwijskundig adviseur van PPO Leiden en overige betrokkenen.
Een ondersteuningsteam adviseert welke ondersteuning en begeleiding de leerling en mogelijk ook de ouders nodig hebben. Er wordt een ontwikkelingsperspectiefplan (OPP) opgesteld. Het ondersteuningsteam komt op afroep bij elkaar.
Via deze link vindt u ons schoolondersteuningsprofiel (SOP): Schoolondersteuningsprofiel